Torra barnkläder är sköna kläder

Din jobbdag har precis tagit slut och du tittar ut genom fönstret. Det regnar hårt och blåsten är kraftig. ”Usch” tänker du. Det tar emot att promenera hem, även om det bara gäller tio minuter. Vad är värre än regn och blåst som piskar mot ansiktet och kall luft som tränger sig igenom jackan? Du önskar att du hade haft en sådan där skaljacka under din vanliga jacka. Med den och ett paraply hade du mått mycket bättre under de tio minuterna hem. Det kanske är dags att skaffa en. Och kanske till dina barn också, de som också är ute och leker i detta väder det är även bra att ha under overallen så att oavsett lek håller sig kroppen torr. Ja, varför inte en ny skaljacka till alla familjemedlemmar? Den är ju så smart. Har du tänkt på det förut? Dessutom är det så mycket enklare att handla kläder över internet. Till barnen finns gott om bra webbutiker som säljer allt de behöver för ett aktivt liv ute, från skaljackor till overaller med mera.

Vad är skillnaden mellan en skaljacka och en regnjacka?

Vad är egentligen en skaljacka och är den en regnjacka? En skaljacka är inte vadderad utan har oftast endast ett foder på insidan. Man brukar säga att den är en jacka för lager-på-lager-metoden. Den skyddar mot vind och fukt men släpper ut värme från insidan utåt, som ett membran. Den ger dock ingen värme på insidan eftersom den inte är vadderad. Det är alltså tänkt att du kan ha den som en torr räddning innanför din vanliga jacka. Om det inte är så kallt, men regnigt och blåsigt, kan den användas som jacka. Sedan kan skaljackan ha en del detaljer, som en huva och justerbara ärmar för att hålla fukt ute. De kan också ha dragkedjor som öppnar upp membranet en aning för extra ventilation om du börjar bli för varm.

Härstammar från armén

Den moderna skaljackan ser väldigt annorlunda ut än den första. Den uppfanns faktiskt för armén i slutet av 1700-talet. Soldater i arméerna i Europa använde skaljackorna under sina kappor. De räckte ner till midjan och hade ofta en krage och knappar från halsen ner. Namnet ”skaljacka” uppkom från en brittisk jacka som man använde kort inom armén. Den användes som en dekorativ detalj över den vanliga jackan som ett ”skal”. Man slutade använda denna dekorativa detalj men namnet valde man att ha kvar. I den brittiska armén började man använda olika färger på den långärmade skaljackan för olika områden i armén. Under andra världskrigen blev en jacka ner till midjan populär och började så småningom användas mer av allmänheten. Och det är nu den moderna skaljackan, ett praktiskt plagg för torrt skydd.


Publicerat

i

av