Förr om åren sa barnen till sina föräldrar att de går ut på gården och leker, ”kom hem till klockan sex för då äter vi middag” var ett vanligt svar och sen pep ungarna iväg utan att föräldrarna hade någon egentlig koll på om de befann sig i en koja i skogen eller cyklandes runt i kvarteret. Nu är smartwatch för barn vanligare så med smarttelefonernas intåg på marknaden blev alla människor en mänsklig gps och det går att se exakt var man befinner sig hela tiden. ”Find my phone” och liknande applikationer gör att ingen längre kan gå någonstans utan att telefonen delar med sig av informationen.
För oroliga föräldrar är detta givetvis jättebra. Man kan ha konstant koll på var sina barn befinner sig. Många mobiltillverkare har idag synkroniserade klockor med nästan exakt samma funktioner som finns i telefonen. Du kan läsa nyheter, meddelanden, prata in meddelanden och navigera dig fram inom de flesta av applikationerna även genom klockan.
Fördelarna med en smartklocka för barn
Det blir allt vanligare med en klocka istället för en telefon och det finns många fördelar. Klockan sitter på barnets arm och man lägger inte ifrån sig den på samma sätt som en telefon. Det går inte att skylla på att man glömde mobilen i ryggsäcken eller något liknande, klockan sitter på armen såvida inte barnet gör en aktiv handling att ta av sig den.
Här kommer också en positiv säkerhetsaspekt in, tar barnet av sig klockan så går ett larm/notis till föräldern, snabbt kan man då ringa och kolla om det är barnet själv som tagit av sig den eller om det i mardrömsscenariot är någon som tvingar barnet att ta den av sig.
Funktioner snarlika telefonens viloläge finns så att barnet inte behöver bli störd under lektionstid utan kan sätta den i ett läge där man inte kan ta emot notiser. Det går även att ställa in en tillåten zon för klockan så att du som föräldern kan programmera in där barnet säger att den ska vara, en avvikelse från den zonen skickar direkt en signal till föräldern. En nackdel som man hittat i tester med klockarna är att den går att hacka sig in i. Men detta sker ju inom alla produkter med mjukvaror, även datorer och telefoner.