Naturvistelser

Finns det något bättre än att ta sig ut i naturen, lyssna på tystnaden och andas in den friska luften? Nej, hävdar vissa, och andra som inte håller med har kanske inte på riktigt upplevt den stilla naturen som vår ras tagit för givet så länge.

Särskilt nu för tiden när man spenderar så mycket tid med en telefon i handen, ansiktet begravet i datorskärmen och med hörlurar i öronen dygnet runt, är det extra viktigt att ta sig ut och uppleva skogen och marken och sjöarna, och all den där stillheten som det tjatas om konstant.

Rätt utrustning gör allt roligare

Det som hindrar människor från att ge sig ut och uppleva friluftsliv är nog ofta att man tycker det verkar jobbigt. Omständligt och jobbigt och vått och svettigt och tungt. Det behöver det ju dock inte vara. Det handlar dels om att ha rätt utrustning och dels, även om det låter hurtigt och klyschigt, om att ha rätt inställning.

Utrustningen är lätt att fixa. Man behöver inte ens lägga ut särskilt mycket pengar på saker, men en bra jacka är svårt att komma ifrån. Särskilt om man inte kan räkna med solsken och 20 grader hela dagen, så är det praktiskt med ett ytterplagg som andas och samtidig håller en torr. Resten är bonus och beror på vad ditt syfte är med trippen. Ska ni sova över kanske ni vill ha med er sovsäckar och tält? Är det en heldagsutflykt behövs kanske stormkök för matlagning? Omständigheterna bestämmer!

Ovanlig aktivitet i skogen

Friluftsliv är inte begränsat till att gå och gå och gå och gå. Man kan uppleva naturen på en mängd andra sätt, om man hör till de typer som tycker att det är tråkigt att vandra. Man kan till exempel utnyttja vackra sjöar, älvar och annat vatten som finns i närheten och ge sig ut och segla eller paddla. Det kräver inte jättemycket förkunskaper och att till exempel hyra en kanot och några flytvästar är enkelt.

Eller så kör man hjärngympa samtidigt som man andas frisk luft och satsar på orientering. Det brukar finnas gott om orienteringskontroller i de flesta skogar, bara man har en karta så man vet vart man ska leta. Även geo-caching är träning för huvudet, där det gäller att ta sig fram i skog och mark och leta gömda skatter. Utrustning för vandring och friluftsliv är någonting man skall välja noga. Detta är vad som bidrar till upplevelsen och stöttar under tuffa dagar.


Publicerat

i

av

Etiketter: