Om din bärbara PC inte går att starta

Om din bärbara PC inte går att starta

Om din dator inte går att starta behöver du inte känna någon brådska med anlita en expert för datahjälp. Det finns nämligen ett par enkla grejer som man kan testa att göra själv. Om det inte fungerar kan dock datahjälp behövas, men man förlorar inte mycket på att försöka identifiera problemet på egen hand först.

Testa batteriet

Börja med att koppla in strömkabeln, om du inte redan har gjort det. Om lampan vid på/av-symbolen inte börjar lysa när du försöker starta laptopen, finns en risk att det är problem med batteriet. Testa att koppla ur strömkabeln, ta ut batteriet och koppla in strömkabeln återigen. Om datorn går att starta upp nu, kommer du att behöva införskaffa ett nytt laptop-batteri.

Testa eluttaget

Om datorn fortfarande inte går att starta, är det bra att kontrollera eluttaget. I de flesta fall är det mest sannolikt att problemet sitter i datorn eller någon kabel kopplad till datorn, men det är ändå bra att utesluta att det är eluttaget det är fel på. Testa helt enkelt att koppla in datorn i ett annat eluttag, eller till exempel mobilen och en mobilladdare. På så vis vet du snabbt om det är eluttaget det är fel på. Sannolikheten att det även skulle vara fel på din mobilladdare, om den har fungerat felfritt tidigare, är liten.

Kolla glapp

Ibland går det att identifiera en dålig strömkabel ganska enkelt. Håll ett öga på lampan vid på/av-knappen, samtidigt som du försiktig vickar på strömkabeln precis vid uttaget på datorn. Om det är glapp kommer lampan att blinka, eller lysa lite då och då bara, när du vickar kabelns ände mot ett särskilt läge. I sådana fall är det bara att köpa en ny strömkabel, och din dator bör gå att starta igen.

Det går dock inte att utesluta att det inte att problemet finns inne i själva uttaget. Om det är så, kan du behöva datahjälp från en expert. Håll upp datorn och titta in i eluttaget på datorn. Är det något som verkar löst, eller trasigt? I sådana fall kan problemet mycket väl sitta där.


Publicerat

i

av

Etiketter: