Brittisk kriminalserie

Precis som rubriken beskriver, är Peaky Blinders en kriminal-/dramaserie som kommer från Storbritannien. Serien har fått fem säsonger hittills och kom 2013. I rollerna kan vi bland annat se Cillian Murphy, Sam Neill, Helen McCrory och Iddo Goldberg. Serien är skapad av Steven Knight.

Seriens handling

Serien utspelar sig i 1920-talets Birmingham som då är en fattig stad som dessutom plågas av både korruption och organiserad brottslighet. Första världskriget har dessutom satt spår i samhället. Serien handlar om Thomas Shelby som spelas av Cillian Murphy, som är ledare för en av stadens mest ökända och kriminella gäng som försöker ta kontroll med maffialiknande metoder.

Shelby är både brutal och farlig men ändå karismatisk som också kämpar också med psykologiska sviter från kriget. Han har höga ambitioner som leder bortom mindre brott. Tanken är att de ska bygga sitt brottsimperium från småskaliga gangsters till större affärer i London med allt från vapenstöld till spritsmuggling. Han är fast besluten att ta sig upp i världen men får samtidigt många fiender på vägen. Shelby har i början av serien en svaghet i barflickan Grace som spelas av Annabelle Wallis. Grace arbetar i hemlighet för hans dödsfiende kommissarie Campbell som spelas av Sam Neill, som kommit ända från Belfast för att sätta dit gänget. Den kände skådespelaren Tom Hardy återfinns också i serien och spelar en oberäknelig och brutal gängledare vid namn Alfie Solomons.

I Sverige kan du följa Peaky Blinders på streamingtjänsten C More. Tycker du om att se serier som innehåller gangsters, 20-tal eller snygga kostymer är detta serien för dig!

Gänget i verkligheten

Intressant nog är seriens gäng namngivet efter ett brittiskt gäng som faktiskt fanns i verkligheten. Trots att serien är både dramatisk och blodig överbryggar den inte verkligheten. Gängledaren Shelbys ärkefiende i verkligheten hette Billy Kimber. Billy var en fruktad gängledare och kämpe med en magnetisk personlighet som hjälpte honom att nå ledarskapet för gänget “the Birmingham Gang”. Gänget dominerade den så lönsamma skyddsverksamheten av Englands kapplöpningsbanor. Gängets överlägsenhet berodde på deras hänsynslöshet och Billys allianser med andra gäng.


Publicerat

i

,

av

Etiketter: