Kameraövervakning som brottsförebyggande faktor

Kameraövervakning som brottsförebyggande faktor

Fler och fler företag men också privatpersoner investerar i kameraövervakningssystem för att skydda sin personal och sin egendom. Forskning visar att rätt använd så kan kameraövervakning förebygga brott men det är så klart ingen universallösning. Kameraövervakning fungerar avskräckande på potentiella gärningspersoner eftersom upptäcktsrisken är större och man riskerar att bli ertappad, antingen på bar gärning eller genom att man blir identifierad i bildmaterialet i efterhand. Kameraövervakning kan också bidra till att fler människor vågar vistas på en specifik plats och blotta närvaron av andra personer har en brottsförebyggande effekt.

Vilken kamera fungerar bäst?

När du har bestämt dig för att installera ett kameraövervakning-system så måste du bestämma dig vilken typ av kamera du ska köpa, det finns många olika modeller och priserna varierar mycket. Ofta får du vad du betalar för, så det kan vara värt att investera lite mer pengar så att du är säker på att du får en kameraövervakning som lever upp till de krav du har och levererar en bra bildkvalité.

IP-kamera

En av de mest populära kamerorna kallas för ”IP-kamera” eller ”network-kamera”. ”IP” står för ”internet protocol”, det betyder att det finns ett protokoll som för över data över ett nätverk. En IP-kamera behöver en internet-anslutning, en nätverksrouter och en ethernet-kabel för att fungera och är helt oberoende av en dator. Bildmaterialet från IP-kameran förs över via att nätverk och du kan se bilderna vart du än befinner dig. När något rör sig framför kameran så aktiveras den och du får ett email eller sms med bilderna. Om du investerar i en mer avancerad kamera så kan den känna av om det är en människa eller ett djur som går förbi och larmar endast om det är människor som rör sig framför kameran.

Kameraövervakning i mörker

Utvecklingen av filmkameror med mörkerseende har gått rasade fort de senaste åren. Det kan skilja mycket i pris mellan olika kameror som fungerar i mörker, ju dyrare kamera desto bättre kvalitet på bildmaterialet. En kamera i mellanprisklassen kan ge en acceptabel bild i svartvitt på några meters avstånd medan en lite dyrare kamera ger färgbilder i hög kvalitet på stora avstånd. En högkvalitativ mörkerkamera ger lika bra bilder i mörker som i dagsljus. Även om du investerar i en avancerad mörkerkamera så kan bilderna inte bli perfekta om den placeras fel. Det får till exempel inte finnas väggar eller tak i närheten, de reflekterar IR-ljuset och ger en kornig bild.


Publicerat

i

av

Etiketter: