Rätt löparsko

Att välja rätt löparsko handlar inte bara om att hitta en skönt löpsteg. Det handlar mer om att hitta en sko som ”tar hand om” foten på ett sätt som gör att du kan löpa mil efter mil utan att få ont i varken fötter, ben eller knän.

När det kommer till storleken är det viktigaste att inte köpa för liten modell. Det kan vara skönt med en sko som sitter mycket tätt inpå foten men när man väl springer kommer foten att svälla och därmed kommer skon bli trång. Ibland kan man även räkna med att få plats med ett ankelstöd eller en unik sula.

Pronation

Det andra man bör tänka på är om man löper med pronation, vilket många gör. Det betyder att skon behöver vara mer uppbyggd och stabil mot om man har ett neutralt löpsteg. Ett enkelt sätt att se om man behöver skor för pronation är att titta på ett par gamla löparskor. Slitaget kommer avslöja detta. Om detta är främst på insidan av skon betyder det att du satt ner foten på detta sätt och därmed har du pronerat under löpningen.

Det tredje som man kan tänka på är formen på skon. Här finns inte några generella råd då det helt och hållet handlar om individens form på foten. Det kan vara höga vrister, plattfot eller liknande. Även här är det enkelt att testa sig fram på egen hand. Blöt foten och ställ dig sedan på ett underlag där det är lätt att skapa ett fotavtryck med vätan.

Ju mer man ser av hålfoten desto viktigare är det att köpa en sko som har extra stabilitet. Ser man däremot väldigt lite av hålfoten kan man välja en neutral sko. Fokusera i första hand på passform, ev. pronation och storleken. Sen kan du se på utseende och andra faktorer.

Hitta rätt springskor

Även om man har tänkt på alla faktorer som bör vägas in i beräkningen när man väljer löparskor, handlar en hel del om känsla. Det finns en fördel i att använda utrustning som känns rätt och som ger känslan du behöver för att nå resultat. Footway har en hel del bra löparskor för den som vill handla på nätet!


Publicerat

i

av

Etiketter: