Anledningar för hårtransplantation

Anledningar för hårtransplantation

Män löper större risk än kvinnor att drabbas av håravfall, och den vanligaste formen av håravfall bland män är det som kallas för manligt håravfall. Det är dock även vanligt bland kvinnor att håret tunnas ut eller faller av. Anledningarna till håravfallet kan vara allt från ett tillfälligt underskott av en viss vitamin till ett bakomliggande sjukdomstillstånd. En hårtransplantation kan många gånger vara den enda lösningen på problemet.

I vissa fall kan det vara enkelt att bota håravfallet, men i andra fall kan det vara desto svårare. Om tillståndet har fått pågå för länge kan det vara för sent att behandla håravfallet med hjälp av till exempel läkemedel. Då kan en hårtransplantation vara den enda möjligheten att få tillbaka hårväxten på det drabbade området. Till skillnad från exempelvis en tupé, är resultatet permanent och ger såväl ett naturligt utseende som en naturtrogen känsla.

Hårtransplantation gör susen vid alla former av håravfall

En vanlig anledning till att såväl män som kvinnor drabbas av håravfall är fysisk stress. Alla former av fysiska trauman, till exempel till följd av ett kirurgiskt ingrepp, en bilolycka, en allvarlig sjukdom eller till och med influensan, kan orsaka ett tillfälligt håravfall. Hårets naturliga cykel har en tillväxtfas och en vilofas innan håret slutligen faller av. När du utsätts för fysisk stress kan detta påverka denna cykel, vilket gör att håret tvingas falla av. Inom cirka tre till sex månader från ett fysiskt trauma är håravfallet ofta synligt. I takt med att din kropp återhämtar sig efter traumat kan håret växa tillbaka, men om så inte är fallet är en hårtransplantation den mest effektiva metoden för att få tillbaka håret.

Förutom en vitaminbrist kan även en överdos av vitaminer orsaka håravfall. Genom att ta alltför höga doser av A-vitamin i form av kosttillskott eller läkemedel kan du drabbas av håravfall. Ett överskott av vitaminer är en av orsakerna till håravfall och så snart du har förbrukat överskottet av vitamin A bör håret växa ut igen. Som alltid är det dock svårt att förutspå huruvida du verkligen kommer att återfå ditt hår eller inte. Om håret inte växer ut inom kort bör du därför överväga att genomgå en hårtransplantation.


Publicerat

i

av

Etiketter: