Uppgradera din racercykel med ny sadel och kabel

Uppgradera din racercykel med ny sadel och kabel

Det ska inte vara obekvämt att cykla på en racercykel. Dessvärre behåller många cyklister sin nuvarande sadel trots att den inte är bekväm. Det finns ett brett urval av cykelsadlar på marknaden, både vad gäller former och storlekar. Det finns goda skäl till detta, nämligen att alla cyklister är olika. Du kan behöva testa med lite olika sadlar innan du hittar den rätta, men den optimala sadeln för dig finns utan tvekan någonstans där ute.

Du bör tänka på att inte skaffa en sadel med väldigt mycket stoppning, då den kan fungera under kortare cykelturer i en väldigt upprätt sittställning men ofta har den motsatta effekten när du ger dig ut på längre turer. Om din lokala cykelbutik är tillmötesgående kan du be att få testa några olika modeller och välja den som passar dig bäst. Det du inte bör göra är att köpa en sadel bara för att din kompis tycker den är bekväm. Din kompis rumpa är nämligen inte identisk med din.

En annan anledning till att byta ut sadeln på din racercykel, är att det är ett av de mest kostnadseffektiva sätten att göra cykeln lättare. Att spara 100 gram på ett par nya hjul kan vara betydligt dyrare än att minska vikten med en ny sadel. Eftersom de flesta standardsadlar väger över 300 gram, kan du utan problem hitta en bra sadel som väger cirka 150 gram mindre. Om du väljer att minska vikten med 150 gram genom att byta ram eller hjul, kommer kostnaden i förhållande till viktminskningen sannolikt bli betydligt högre.

Kablar

Din cykels gamla kablar är förmodligen desamma som satt på din cykel när du köpte den. Du har säkert bytt ut hjulen och andra komponenter, men aldrig funderat på att byta ut kablarna. Månad efter månad, år efter år utsätts kablarna för slitage. De blir smutsigare, mer uttänjda och mindre roliga att använda.

En trött och smutsig uppsättning kablar kan ha en negativ inverkan på förmågan att växla och bromsa. Du bör därför byta ut kablarna innan de hinner bli för dåliga. Bra kablar kostar inte särskilt mycket men gör stor skillnad.


Publicerat

i

av

Etiketter: