Prisvärda uppgraderingar till din mountainbike

Prisvärda uppgraderingar till din mountainbike

Många MTB-cyklister undrar vilken som är den första del av cykeln som bör uppgraderas. Svaret på den frågan kan variera beroende på vem du frågar. Hjulen är ett vanligt svar, eftersom det bland annat kan ha en stor inverkan på cykelns förmåga att hantera en större vikt. Hjulen är dock en relativt kostsam uppgradering, inte minst om du just har köpt en ny mountainbike.

Det finns dock andra delar av cykeln som till en mindre kostnad kan bytas ut för ökad prestanda. Gafflar med dämpning dyker ofta upp i diskussioner kring detta, eftersom de gafflar som sitter på cykeln när du köper den ofta är ganska tunga. Att byta ut dessa kan dock vara ganska dyrt och även knepigt för nybörjare.

Det finns dock billigare alternativ. Du bör också tänka på att det enda viktiga inte är att köpa lättare komponenter till din cykel. Din vikt är betydligt högre än cykelns vikt, vilket gör att det inte spelar någon större roll om du sparar några gram här och där. Även om du lyckas minska cykelns vikt med ett kilo eller två, kommer det främst vara i uppförsbackar som du verkligen märker denna förändring av vikten. Du kommer märka större skillnad om du istället fokuserar på uppgraderingar som ger ökad prestanda och komfort.

Byt ut dessa delar först

En obekväm sadel bör alltid vara den första del av cykeln du byter ut. Du bör dock inte vara för snabb med att byta ut den, utan ge dig ut på några längre turer med sadeln först. En sadel som känns hård när du cyklar de första kilometrarna kan ofta kännas bättre och ge bättre stöd när du ger dig ut på längre cykelturer. Efter sadeln kan du fundera på att byta ut styret, stammen och därefter däcken.

Genom att köpa ett bredare styre kommer du få en ökad kontroll över cykeln. På ett smalare styre behöver du nämligen förflytta dina händer mer när du ska svänga på framhjulet. Många cyklister tycker också att ett bredare styre underlättar när man tar sig uppför en backe, eftersom avståndet mellan armarna är bredare och inte begränsar rörelseomfånget.

Bra cykelkomponenter gör det roligare att använda din cykel, lyckligtvis är det något man inte behöver köpa på en gång utan man kan uppgradera sin cykel allteftersom man har råd och vill.


Publicerat

i

av

Etiketter: