Säkerheten först – lär ditt barn cykla på ett tryggt sätt

Säkerheten först – lär ditt barn cykla på ett tryggt sätt

Alla barn drömmer om att lära sig cykla. Idag finns det väldigt många olika modeller och märken på barncyklar att välja från och det är lätt att känna sig förvirrad. Du är garanterat inte ensam! Läs våra tips nedan så blir det lite enklare att hitta rätt cykel till ditt barn eller barnbarn.

Vad tänka på när man köper en barncykel?

När man köper kläder till barn så kan det vara bra att köpa lite för stora kläder så att barnen har lite att växa i. När det gäller cyklar till barn ska man tänka precis tvärtom, en barncykel är inte något man ska växa i utan den ska vara i rätt storlek från början. Om barnet får en cykel som är för stor så blir det svårare att lära sig att hålla balansen. När barnet sitter på sadeln ska hen kunna nå ner till marken med bägge fötterna. Det är också viktigt att barnet kan kliva på och av cykeln själv, utan hjälp.

Hur vet jag om min barncykel är säker?

Säkerheten är så klart något av det viktigaste att ha i åtanke när man ska köpa en barncykel. Du bör alltid köpa en cykel med fotbroms. Små barn har inte tillräckligt starka händer för att kunna bromsa in hårt med en handbroms. Det är dessutom mycket svårare att lära sig bromsa ordentligt med en handbroms jämfört med en fotbroms.

Styret ska alltid vara lågt och rakt och när styret vrids nittio grader ska det riktas mot sadeln eller benen för bästa säkerhet. Det ska aldrig gå att rikta styret mot ansiktet eller magen. Det är också viktigt att barnet kan vrida styret långt åt varje håll utan att behöva släppa en hand.

Sadel och pedaler ska inte vara blanka. En blank sadel ökar risken för att barnet halkar ner. Samma sak gäller pedalerna som måste ge ett bra fäste till barnets fötter.

Vad kostar en barncykel?

Barncyklar finns i alla tänkbara prisklasser. Just när det gäller en cykel till barn så bör man satsa på en lite dyrare cykel, då får man ofta högre kvalitet och mer säkerhet för pengarna. Det bästa är att köpa en barncykel från ett välkänt märke i en specialiserad cykelaffär. Då slipper du en cykel som fort börjar rosta och du kan känna dig trygg med att cykeln är säker. Du vet också vart du ska vända dig om cykeln går sönder och behöver lagas.


Publicerat

i

av

Etiketter: