Två populära kosttillskott och vad de är bra för

Kosttillskott har blivit allt mer populärt i Sverige. Detta sedan vi har blivit mer och mer medvetna om hur olika vitaminer och mineraler kan påverka vår hälsa och i längden vårt liv vardag.

I Sverige finns vissa kosttillskott som är särskilt populära. Bland dessa kan vitamin D nämnas, som många svenskar har brist på till följd av få soltimmar under vinterhalvåret. Även brist på b-vitaminer är vanligt hos svenskarna. Nedan kan du läsa mer om vad det innebär att ha brist på dessa vitaminer.

Vitamin D

Vitamin D bildas naturligt kroppen när den utsätts för solens strålar. I Sverige och Norden kan det dock bli lite snålt med soltimmar under stora delar av året. Därför kan vissa av oss behöva fylla på kroppens depåer av vitamin D för att må bra.

Det bör dock nämnas att brist på vitamin D är vanligt över hela världen. Att bo på nordliga breddgrader är bara en av de saker som gör att man kan uppleva brist på det. Andra exempel är om man håller sig inomhus väldigt mycket eller har heltäckande kläder på sig året runt.

Hur vet man då om man har brist på vitamin D och behöver ta kosttillskott? Det här skiljer sig en del från person till person, och symptomen kan ofta vara något diffusa. Många upplever trötthet, svaghet i musklerna och värk i skelettet. Andra uppvisar inga symptom över huvud taget.

Vitamin B

B-vitaminer är något annat som många har i sitt dagliga kosttillskott. Kort sagt behövs vitamin B för att cellerna i hjärnan ska fungera på ett bra sätt. Har man brist på vitaminet kan det bland annat leda till att man känner sig lättretlig och nedstämd. Är den långvarig eller grav, kan den faktiskt leda till att en depression utvecklas. I övrigt är det vanligt att man äter för lite under en depression, vilket i sig kan leda till brist på B-vitamin.

På grund av vad det faktiskt kan leda till, är det många som äter kosttillskott för att förhindra detta. Ofta är det äldre personer som är i riskzonen. Det här kan bero på att äldre människor generellt sett äter lite mindre, och ibland också har svårt att tugga. Det här kan få som följd att frukt och grönsaker, som är rika på vitamin B, undviks.


Publicerat

i

av

Etiketter: