Laga och byt ut cykeldelar själv – cykelslang och däck

Laga och byt ut cykeldelar själv – cykelslang och däck

Är något fel med din cykel, men du vet inte riktigt vad? Med grundläggande koll på olika cykeldelar är det lättare att ta reda på vad som är fel på cykeln, och vilka cykeldelar som eventuellt måste bytas ut.

Brukar du lämna in din cykel på verkstaden varje gång den inte fungerar som den ska? Testa att laga din cykel själv istället! På så vis blir den enda kostnaden eventuella nya cykeldelar, och om du köper dessa begagnat kan du ofta komma relativt billigt undan. Dessutom har du rätt vad det är fått en ny hobby.

Vilken kostnaden blir för nya eller begagnade cykeldelar beror förstås på vilket märke och vilken kvalitet du vill ha, och det i sin tur beror på vilken kvalitet cykeln i övrigt har och vad du använder den till. En cykel som färdas 20 minuter per dag mellan hem och arbete har andra behov än en cykel som ska användas i snårigt och stenigt skogslandskap.

Byt ut din cykelslang

Cykelslangen brukar vara den cykeldel som slits ut fortast, men som tur är, är den även mycket enkel att byta (du behöver självklart inte byta cykelslangen bara för att du för punka – köp ett lagningssätt så kan du enkelt laga punkteringen själv.) Om du får punktering väldigt ofta kan det vara en annan cykeldel som behöver bytas ut, nämligen däcket. När däcket har blivit tunt och slitet ger det inte slangen lika mycket skydd längre. Då är det lätt hänt att du får punktering om du cyklar över en glasbit eller liknande. Byter du däcket kan du slippa få punktering i framtiden.

Få hjälp i verkstad

Oavsett vilken cykeldel du behöver byta ut eller laga finner du både nya cykeldelar och lagningsverktyg i de flesta cykelaffärer och cykelverkstäder. Om du känner dig osäker på hur du ska göra går det att finna många instruktionsvideor på internet som visar hur du byter ut och lagar olika cykeldelar.

Vi hoppas att du inspireras till att fixa med din cykel och laga och byta ut olika cykeldelar själv. Det kan vara en mycket trevlig och meditativ sysselsättning, särskilt härlig på vår och sommar, och på vintern är det bara att ställa in cykeln i hallen, källaren eller liknande för att slippa kalla händer när du byter cykeldelar.

Och tänk vad mycket mer praktiskt det är att kunna laga sin cykel själv när den går sönder på en landsväg långt ifrån en cykelverkstad! Du kan även göra klipp genom att köpa billiga cyklar och fixa till dem och sälja, på så vis kan du bekosta din egen hobby.


Publicerat

i

av

Etiketter: