Infraröd bastu – bara en del av en stor familj

Har du testat en infraröd bastu eller har kanske en redan hemma? Visste du att det finns fler familjemedlemmar än bastun? Alltifrån värmemadrasser till terassvärmare och infravärmepaneler som är till för att värma upp huset.

Värmemadrass

En värmemadrass kan se olika ut och ha olika funktioner. I grund och botten är det en madrass som har infraröd värme som värmer muskler och leder med hjälp av infraröda värmestrålar. Det finns även modeller som går att sätta på till exempel en kontorsstol och de som även ger massage.

Terassvärmare

En terassvärmare är vad namnet antyder, en infravärmare tänkt att användas på terasser och uteplatser för att värma upp utrymmet. Värmarna har en större spridningseffekt och är gjorda för att enkelt kunna monteras där man önskar. Till skillnad från värmare som går på gas påverkas inte en infraröd värmare av vinden då inte luften värms upp utan objekten som träffas av strålarna.

Infravärmepaneler

Infravärmepaneler är gjorda för att värma upp inomhusmiljöer, alltifrån hemmet till kontorslokalen. Fördelar som många ser är att de ger värme snabbt och att de är energieffektiva. Skillnaden mellan traditionella luftvärmesystem och infravärmepaneler är att de som solen värmer de material som strålarna träffas istället för att värma upp luften, det är även på det här sättet som en infraröd bastu fungerar.

En annan fördel som går att se är att man kan få en jämnare temperatur i utrymmet där panelerna monteras upp. Det betyder även att golven värms upp – utan att behöva installera golvvärme.

Infraröd bastu

En infraröd bastu fungerar på samma sätt som panelerna, istället för att värma upp luften i bastun är det själva objektet – de som vistas i bastun som värms upp. Kroppen absorberar värmen och många kan då uppleva att deras muskler och leder mjukas upp.

Fördelarna är många, de främsta är:

  • Låg energiförbrukning då det krävs mindre energi för att få upp värmen i till exempel en infraröd bastu än i en vanlig el-bastu.
  • Snabb uppvärmning av till exempel en infraröd bastu eller ett rum.
  • Många upplever hälsofördelar med att bada i en infraröd bastu eller ligga på en madrass med infraröd värme, bland annat finns det vissa som fått minskad ledvärk och smärta. Det finns även de som ökat sin blodcirkulation i muskler och leder och på så sätt mjukat upp områdena.

Publicerat

i

av

Etiketter: