Fritidshus – köpa eller bygga?

Fritidshus har blivit populära och därmed är marknaden minst sagt het. Att förlora en budgivning gång på gång kan kännas tröstlöst – likaväl som att leta efter något som aldrig dyker upp. Här finns egentligen bara två alternativ – att ha is i magen och invänta ”rätt” tillfälle eller att ta saken i egna händer och bygga nytt från grunden.

Köpa fritidshus

En röd stuga med vita knutar i ett skogsbryn eller ett modernt hus med glaspartier som vetter mot vattnet? Fritidshus kan se ut på väldigt olika sätt men dom flesta verkar dra till sig spekulanter när det vankas försäljning – efterfrågan är minst sagt hög.

Fördelarna med att köpa ett befintligt fritidshus är att processen vanligen är ganska snabb – dom som säljer vill bli av med det av någon anledning, och dom som köper vill ha tillträde så snart som möjligt.

Med ett befintligt hus är det enkelt att bilda sig en uppfattning om alltifrån läge, miljö och inredning – många flyttar in mentalt redan under budgivningen eller till och med innan.

Till nackdelarna hör att efterfrågan är hög – många är på jakt efter ett sommarställe och priserna har dragit i väg ordentligt. Det finns många som vittnar om ett flertal förlorade budgivningar innan önskan har slagit in.

Bygga nytt

En del som tröttnat på att leta efter ett bättre begagnat fritidshus, kanske för att det rätta inte dykt upp eller till följd av just förlorande budgivningar, tar saken i egna händer och bygger nytt i stället. Att bygga ett fritidshus från grunden är dock en ganska lång process och innan bygget kan sätta i gång över huvud taget krävs flera moment:

  • Hitta en lämplig tomt
  • Fixa med ritningar och bygglov
  • Förbereda tomten

Bara att förbereda en tomt kan vara ett stort projekt beroende på skick och läge. Till exempel så behöver vatten, el och avlopp dras fram om det inte finns och i vissa fall är det till och med nödvändigt att anlägga nya vägar.

Till fördelarna med att bygga ett helt nytt fritidshus hör dock att det går att få det precis som man vill ha det, utifrån dom behov och önskemål som finns. Möjligheten att själv välja storlek, stil och utseende är lockande för många men det gäller förstås att ha en tydlig budget för att det inte ska dra i väg kostnadsmässigt.


Publicerat

i

av

Etiketter: