Att stöpa ljus behöver inte vara särskilt svårt

Stöpning är en väldigt gammal och anrik metod för att tillverka ljus till ljusstakar och liknande. Du kan med fördel lära dig att stöpa ljus för hand genom att upprepade gånger doppa en veke i smält vax. Tillvägagångssättet skiljer sig nämligen inte åt idag mot hur det gick till förr i tiden. Ofta kan du tillverka fler än ett ljus på en och samma gång. Detta kan antingen göras med hjälp av en lång veke där du doppar bägge ändarna samtidigt, eller genom att använda mer avancerade redskap för att förenkla processen.

Värt att tänka på när du ägnar dig åt att stöpa ljus är att varmt vax potentiellt sett kan fatta eld. Därför bör du aldrig lämna din lilla ljusverkstad obevakad. Om vaxet börjar brinna eller yka bör du genast sänka temperaturen för att kyla ner det.

Så går du tillväga för att stöpa ljus hemma

Om du bestämmer dig för att stöpa ljus bör du först ta reda på vad som krävs samt hur du ska gå tillväga. Generellt sett ser processen ut ungefär så här:

 1. Smält vax eller paraffin genom att koka det i vatten.
 2. Förbered dina vekar medan vaxet smälter.
 3. Sänk temperaturen på vaxet lite grann och doppar vekarna i det.
 4. Låt vaxet stelna och härda i några sekunder innan du avlägsnar veken.
 5. Häng dina värdiga ljus med hjälp av en kvast som vilar på två stolar eller liknande.

Detta är förstås en lite förenklad beskrivning av processen kring hur du ska genomföra din ljustillverkning. Men i grova drag brukar det hela gå till ungefär på följande sätt. Läs vidare för att få reda på vad du behöver för att gjuta ljusen!

Detta behöver du för att kunna ägna dig åt ljusgjutning

För att kunna gjuta ljus kan du behöva införskaffa bland annat följande produkter:

 • bivax, stearin, sojavax eller paraffin
 • doftolja
 • ljusformar
 • ljusfärg
 • ljusmassa
 • ljusvekar
 • smältkärl.

Dessutom finns det ytterligare ett antal produkter som inte är helt och hållet nödvändiga men som kan vara bra att ha. Till exempel kan du välja att införskaffa en ljuspenna för att kunna rita mönster på dina ljus.


Publicerat

i

av

Etiketter: