Behandla åkommor

Kliar ditt kön oroväckande mycket? Har du nyligen haft samlag med en person som du nu misstänker kan ha smittad dig med något? Ta tag i dina besvär direkt. Du kan utföra ett klamydiatest helt kostnadsfritt, antingen via en mottagning eller genom att beställa hem ett klamydiatest. Själva testet går ut på att du antingen får ta ett urinprov eller att du måste använda en bomullspinne på ditt kön.

Varför just klamydiatest?

Sannolikheten är stor att det är just klamydia du har fått, även om det finns andra könssjukdomar också. Statistiskt är den överhängande majoriteten av alla könssjukdomar i Sverige just klamydia. Genom att ta ett klamydiatest kan du snabbt få ett svar och dessutom påbörja din behandling. Om det inte är klamydia så finns det även andra test du kan utföra. Det kan vara gonorré, syfilis eller något annat.

Kostar ett klamydiatest något?

Nej. Idag är det kostnadsfritt att utföra ett klamydiatest. Du kan få testet hemskickat eller utföra testet på en mottagning. Det gäller även för andra tester. Kom ihåg att behandlingen också är kostnadsfri. Vanligtvis handlar det om en antibiotikakur.

Jag är smittad, vad gör jag nu?

Om du har utfört ett klamydiatest eller något annat test och upptäckt att du har en könssjukdom så måste du först och främst starta en behandling så fort som möjligt. Dessutom behöver du även höra av dig till alla som du har haft samlag med. Risken finns att även dessa personer är smittade. Du kan antingen ta kontakt med dessa personer på egen hand eller använda dig av en smittspårare, det vill säga en tjänst som anonymt tar kontakt med personerna åt dig. De hör av sig genom brev, genom telefon eller på något annat sätt.

Det rätta beslutet

Att få en könssjukdom kan kännas pinsamt och jobbigt. Det är dock ytterst viktigt att du kollar upp dig och påbörjar en behandling så fort det går. Alla könssjukdomar kan leda till allvarliga konsekvenser. Om du gör ett klamydiatest och ser att du har klamydia kan detta leda till att du får problem med att få barn, oavsett om du är kille eller tjej. Det gäller inte bara dig utan även andra personer som är drabbade. Du behöver som sagt inte besöka en mottagning för att utföra ett klamydiatest, de olika testen går att beställa hem och sedan skickas för undersökning. Oavsett om det känns jobbigt eller pinsamt, kolla upp om du har en könssjukdom för din egen skull. Behandlingen går snabbt och du slipper bestående problem. 


Publicerat

i

av

Etiketter: