Gott med smörgåstårta

Smörgåstårta är en traditionell maträtt i Sverige och en rätt som avnjutits sedan tidigt 1900-tal. Det är festligt att servera en tårta som middag eller lunch då den är dekorativ men samtidigt mättande och god. Idag kan man hitta mängder av varianter av smörgåstårtor, från den klassiska med skagenröra och lax till vegetariska alternativ, tårtor med skinka ost och mycket mer. Det är inte det enklaste att själv baka och sätta ihop en smörgåstårta, som tur är finns det mängder av alternativ i form av konditorier, bagerier och matbutiker.

Hur många bitar?

Smörgåstårtor lagas i många olika storlekar och former. Den klassiska är rektangulär men det finns även runda tårtor att välja på. Du kan beställa en tårta med så många bitar som personer på kalaset. Är ni fyra personer räcker det oftast med en 4-bitars tårta. Man kan dock hitta riktigt stora tårtor på 24-bitar eller ännu mer. Om du tänker beställa en smörgåstårta hos ett konditori bör du se till att vara ute i god tid, särskilt om du bor i en större stad och det är runt en högtid.

Många varianter

Idag är det många som inte skaldjur, fisk eller kött. Som tur är finns det gott om vegetariska alternativ med goda tillbehör. För den som inte gillar fisk och skaldjur kanske en smörgåstårta med ost och skinka eller med rostbiff kan vara gott. Smörgåstårtor är en utmärkt rätt för festligare tillfällen som födelsedagskalas, midsommar, påsk eller som förrätt på ett bröllop. De är enkla att servera och även äta till exempel ståendes. Dessutom kan man enkelt servera några alternativ efter olika typer av maträtter. Fråga gärna din leverantör av smörgåstårtan exakt vilka röror och ingredienser som används. Detta är svårt att ta en närmare titt på när smörgåstårtan ligger på sin plats så att säga. Säkerställ att det är färska och högkvalitativa ingredienser i rörorna.

Vissa konditorier erbjuder specialtårtor där kunden själv får bestämma ingredienser och pålägg. Kanske gillar du lax men vill ha något annat än räkor? Kontakta ett konditori i närheten av där du bor och kom ihåg att vara ute i god tid med din beställning så att du inte råkar stå utan.


Publicerat

i

av

Etiketter: