Damskor eller punk?

Om jag säger kängor, vad för bild får du upp i huvudet då? För många är Dr martens den snabbaste associationen som görs. Det är inte konstigt med tanke på hur dessa fullständigt dominerat marknaden under många år. Även om det funnits en rad konkurrenter som också tillverkat robusta kängor för sina kunder, är Dr martens en av de kängsorter som bildat en hel kultur. Om man skall vara korrekt är det faktiskt inte bara en utan flera kulturer som alla har sin koppling till dessa kängor.

För den som är intresserad av att införskaffa ett par klassiska Dr martens skor via nätet, finns här en bra affär att besöka. Är man dessutom intresserad av att veta mer om dessa stilbildare inom kängor, kan man först läsa igenom denna artikel.

Bra för vristen

När de första Dr martens kängorna kom ut i handeln var det en fotriktig och ergonomisk sko i vid bemärkelse. Tanken på att utforma sådana kängor hade sin upprinnelse i att dåtidens skor och kängor för vinterbruk, inte kunde stötta vristen ordentligt. Detta medförde en rad benbrott som man, utifrån denna hypotes, hade kunnat förhindra genom rätt skor. Dr martens skor fick snabbt fästa på marknaden och företrädelsevis kvinnor strömmade till butikerna för att kunna lägga vantarna på ett par. Över tid växte verksamheten och man började öka sin produktion steg för steg. Tillslut hade man närmat sig det varumärke som idag är känt bland såväl kunder som andra. De kraftiga kängorna som är flaggskepp inom Dr martens skor fungerade utmärkt både i vildmark och i försvar. Alla kunde hitta sitt användningsområde. Kopplingen till grova uppdrag och terräng, inspirerade diverse subkulturer att ta till sig dessa skor. Punkrörelsen innebar en hel del köpintresse vilket också innebar att varumärket förknippades med en ungdomlig glöd.

Nu finns Dr martens skor i en rad olika former och stilar. Det är inte någon subkultur som kan göra anspråk på dessa kängor. De används av allt fler oavsett ideologi. Dessutom finns en stor bredd vad gäller produkter. Såväl sandaler som finskor finns i detta varumärke. Den som en gång känt hur skönt det är att gå med ett par välanvända Dr martens skor, kan säkert välja att även testa dessa nyare produkter i utbudet. På nätet och i butiker runt omkring i vörlden kan man snabbt och enkelt finna vad man söker i fråga om snygga och stabila skor.


Publicerat

i

av

Etiketter: