Fakta om assistansförmedling och assistans i Halland

Hur många personer har personlig assistans i Halland? Vilka alternativ på assistansanordnare finns det? Hur fungerar det att anlita en assistansförmedling? Frågor och svar till dig som bor i Halland.

Hur söker jag personlig assistans?

Ansökan om att få personlig assistans sker till den kommun där du är skriven. En handläggare kommer att besöka dig i hemmet (vanligast) och du får förklara vilket behov du anser dig ha. Kom ihåg att en viss procent av alla som söker får avslag. Det är alltså viktigt att vara väl förberedd, ha med sig anhörig eller personal från en assistansförmedling.

Får jag välja utförare?

Ja, du kan välja vilken som ska utföra den assistans du är beviljad för. Det går att välja inom:

  • Kommunen
  • Privat assistansbolag
  • Kooperativ
  • Egen arbetsgivare

Hur hittar jag utförare av assistans?

Det finns flera vägar för att hitta vilka utförare som finns inom ett aktuellt område. Kommunen ska tillhandahålla en lista (eller hänvisa till webbplatser som har detta) på samtliga utförare. Det går även att söka på internet. En av de enklare vägarna att välja bolag är att anlita en assistansförmedling.

Finns det assistansförmedling i Halland?

Ja, det finns flera assistansförmedlare i Halland. Detta inte minst i de större städerna. En assistansförmedling är en ”mellanhand” mellan brukaren och assistansbolagen. De hjälper till med matchning så att brukarna hittar rätt hjälp. Det kan se ut på följande sätt: Du tar kontakt med en assistansförmedling i Halland och ber att få hjälp att hitta ett passande assistansbolag. De har i sin tur samarbete med ett stort antal bolag och är väl insatta i hur de jobbar och vilken hjälp de erbjuder. Därmed kan de även ta fram förslag från ett par bolag som presenteras för dig. Tillsammans kan ni sedan välja bäst bolag efter egna behov.

Hur många har personlig assistans?

I januari 2019 var det 378 personer som, i olika stor grad, hade personlig assistans i Halland. Detta grundat på siffror från Försäkringskassan från 2018.

  • Valde kommunen – Enbart 17 % valde kommunen som utförare
  • Valde privat bolag – 68 % valde privat assistansbolag. Ungefär i nivå med resten av landet
  • Kooperativ – 10 % valde kooperativ vilket är något högre än medel i Sverige
  • Egen arbetsgivare – 5 % var egen arbetsgivare åt sina assistenter

Publicerat

i

av

Etiketter: